-->

Sayfalar

18 Eylül 2014 Perşembe

Problemlere nasıl yaklaşmalıyız?



Bir akıl hastanesini ziyaret eden bir adam doktora, bir kişinin akıl hastanesine yatıp yatmayacağını nasıl anladıklarını sorar.
Doktor;
- Bir küveti suyla dolduruyoruz ve hastaya 3 şey veriyoruz. Kova, kaşık ve fincan. Sonra küveti nasıl boşaltmayı tercih edeceğini soruyoruz. Siz ne yapardınız?
Adam;
- Anladım, normal bir insan kovayı tercih eder, çünkü kaşık ve fincandan büyük.
- Hayır der doktor. Normal bir insan küvetin tıpasını çeker.
Gerçek akıl sadece bize sunulan çözümleri seçmek değil, en uygun çözümü bulabilmektir.
 
kaynak

Sanırım işletme körlüğü nedeniyle çoğu zaman en doğru ve basit çözümü göremiyoruz. Bunun için en basit yol , problem çıkan bölümde çalışmayan kişilerin de yer aldığı ekip çalışmaları ile çözümü aramaktır. Tabi dışarıdan katılacak bu kişiler çokta ilgisiz olmamalı. Örneğin, kalite kontrol yada bakım elemanları işletmedeki problem çözümüne dahil edilebilir.

Problemin kaynağına inmek için, veri toplama işine önem vermeliyiz. Bir makinede firelerin arttığını düşünelim. 

-Hammaddeden mi? Malzeme değişikliği var mı?Varsa değişiklikten sonramı fire artışı olmuş incelemeliyiz. Mümkünse farklı malzemeler kullanarak fireyi ölçmeliyiz. 

-Makineden mi? Bakımcılarla işbirliği yaparak , bir arıza olup olmadığına bakmalıyız. Varsa alternatif makinelerdeki fire değerlerini kıyaslamalıyız.

-Operatör hatası mı? Operatör değişikliği var mı? Vardiyalar arası fire farkları var mı? Eğitim ihtiyaçları ne durumda incelemeliyiz.

-Metot değişikliği var mı? Talimatlar yeterlimi, anlaşılıyor mu?

- Çevre koşullarında bir değişiklik probleme neden olabilir mi?Sıcaklık, nem, toz vb.

Ekibin tüm olasılıklar için bilgi ve veri toplaması gerekir, daha sonra uygun çözüm önerileri sıralanacaktır.

Ekip çalışmaları ile problemlerin çözümü, işletmeye canlılık kazandırır, verimliliği arttırır, motivasyonu yükseltir. Çalışanların en çok zor bir problemin üstesinden geldiğinde mutlu olacaklarını unutmayalım. Biz de öyle değil miyiz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder