-->

Sayfalar

17 Ağustos 2014 Pazar

Liderliğin 3 R’sini Biliyormusunuz?


Liderliği tanımlamanın bir yolu da liderliğin 3 R’ sini kullanmaktır. 
Liderliğin 3R’si;

R1 Kaynaklar (Resources):Çalışanların birey olarak katkıda   bulunabilecekleri şeylerdir;  Teknik, mali ve diğer dolaylı kaynakları kullanmalarına olanak veren bilgi, yetenek, beceriler,deneyim. R1 Sadece liderin değil, ekibininde özellikjlerinin toplamıdır.

R2 İlişkiler (Relationships): Liderle diğer insanlar arasındaki ilişkilerdir. (Çalışanlar, müşteriler, farklı bölümler, işbirliği yapılan kurumlarda çalışan insanlar) R2, kısaca işlerimizi nasıl yaptığımızı tanımlar.

R3 Sonuçlar (Results) : Şirket içi etkileşimlerden ve problem çözme faaliyetlerinden elde edilen ölçülebilir sonuçlardır.  ( Verimlilik, kar, yaratıcılık, yenilik, satış, üretim, fire vb)

Lider olarak, kaynakları kullanarak, hedeflediğimiz sonuçları elde etmek için, yaptıklarımız kuruluşun başarı yada başarısızlığı arasındaki farkı yaratır.  3R’yi biraz açalım:
R1: Kaynaklar:

  • Kaynaklar, insanların bir problemin çözümüne etkisi olabilecek özellikleri, kuruluşa verebilecekleridir. (yetenek, beceri, bilgi, motivasyon),
  • Para, teknoloji, hammadde, çalışanları kastetmiyoruz. (Dolaylı kaynaklar)
  • Burada kastedilen sadece liderin kaynakları değil tüm ekibinin kaynakları toplamıdır.
  • Liderler bir çalışma sırasında dolaylı kaynakları nasıl kullanacağını bilmiyorsa bu kaynakların bir anlamı kalmaz.
Önemli olan liderin, işini yaparken  mevcut kaynakları (ekibinin yetenek, beceri, bilgi ve iş yapma isteği )nasıl kullandığı yada kullanamadığıdır.
R3 Sonuçlar:
Süreçlerimizin iyileşip, iyileşmediğini ve kuruluşumuzun gidişini gösteren finansal olan(örnek: bütçe takip verileri) yada finansal olmayan (örnek: yeni ürün çıkarma, müşteri şikayetlerine çözüm bulma) verilerdir.
R2 : İlişkiler:

  • Liderin iş yapış biçimidir.
  • Liderler, kuruluşun, bir başkasına üstünlüğünü bu alanda ortaya koyarlar.  
Bir yöneticinin en çok etki yapabileceği alandır. Lider olarak üstünde durmamız gereken alandır,
Bir kuruluşta, R2 ilişki problemleri olup olmadığını kolaylıkla anlayabiliriz. İlişkiler problemli ise  o şirkettte aşağıdaki olumsuz sonuçlarla karşılaşırız:

  • Çalışanlar arasında güven ve saygı azalır,
  • Anlaşmazlık ve çatışma verimli çabaları engeller,
  • Yaratıcılık ve yenilik kaybolur,
  • Motivasyon düşer,
  • Kimse orada çalışmak istemez,

Etkili R2 lideri
Liderler kendi başlarına çalışamazlar,İşlerini yapmak için başka insanlarla birlikte çalışmalıdırlar.Bu nedenle başarılı projeler yürüttüğü için bir kişiyi yönetici yapmak doğru değildir.
Etkili lider, başkaları ile çalışırken sağlıklı ilişkileri (R2) kurup, yürüterek, kaynakları (R1) olumlu sonuçlara (R3) dönüştüren kişidir.
Lider olarak etkili olabilmemiz için, kendimizi (iş yapma biçimimiz, ilişkilerimiz, ekibimizin yetkinliklerini kullanma, ekibi motive etme , problem çözme vb konularda) geliştirmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder