-->

Sayfalar

14 Aralık 2013 Cumartesi

Problemleri çözerken motivasyonu arttıran bir yönetim aracı ister misiniz?




Elimizde bir sihirli değnek olsa; Üretkenliği, verimi ve kaliteyi düşüren problemlerimiz bir bir çözülsün, çalışanlarımız kendilerini geliştirsin ve işyerine bağlansın, motivasyonları artsın. Yöneticilerle ve arkadaşlarıyla iletişimleri iyileşsin, işyerine ve arkadaşlarına daha çok güvensinler.

Nasıl hoşunuza gitti değil mi? İşte böyle bir araç var. Klasik adı ile ‘Kalite Çemberleri’ . Pek çok danışmanlık yaptığım firmada uyguladık ve inanılmaz sonuçlar elde ettik. Özellikle emek yoğun yada siparişe göre çalışan firmalarda.

Globalleşmenin en belirgin sonucu "rekabet" in sertleşmesidir. Bu yeni ortamda başarılı olabilen kuruluşları incelediğimizde, bunların ortak özelliğinin Toplam Kalite felsefesini benimseyen şirketler olduğunu görüyoruz Toplam Kalite Yönetimi (TKY) sadece ürün ve hizmet kalitesi ile ilgili olmayıp, bir yönetim anlayışıdır. TKY bir taraftan "kalite'yi yükseltirken, diğer taraftan üretkenliği arttırmaktadır. TKY, bir kuruluşun tüm faaliyetlerinde kaliteyi yükseltmeyi ve hataları oluşmadan önlemeyi hedefler. Hataların önlenmesi sonucu kayıplar azalır; fire, ıskarta, ikinci kalite ürün, gereksiz stoklar, zaman kayıpları, teslimattaki gecikmeler v.b tüm olumsuzluklar ortadan kaldırılır.

Bu çalışmalar yapılırken özellikle mavi yakalılar bazı eğitimler alarak ve ekip çalışmaları içinde kendilerini geliştirme imkanları bulurlar. Bu onların kendine ve kuruma bağlılığını arttırırken motivasyonları da artar. Çünkü  para, terfi geçici motivatörlerdir. Oysa ‘yapabileceklerinin farkına varmak, meydan okumak ve başarmak motivasyon hiyerarşisinin başında yer alır.

Size KÇ ile ilgili bir anımı anlatmak istiyorum. 2000’li yılların başında danışmanlık yaptığım yerde KÇ’ leri kurmuştum. Çalışmalar 2-3 hafta devam ettikten sonra krizin o firmayı da etkilemeye başlamasıyla firma sahibi bana çemberleri bir süre donduralım, krizden sonra tekrar başlarız demişti. Firmaya yük gelen çember çalışmaları için verilen mesai ve evlerine gitmeleri için araç temini idi. Durumu kurulan 2 çember üyelerine anlattım. Üzülerek gittiler. Ertesi gün tekrar geldiler ve mesai istemiyoruz, biz eve bir yolla gideriz yeterki çemberler devam etsinler dediler. Çok şaşırdım, hem üretim problemlerini çözecekler, fazladan çalışacaklar ama karşılığını istemeyecekler.İşte çemberler bu kadar sihirlidir.

kaynak
Batıda, klasik yönetim anlayışında kuruluştaki gelişme bir yaratıcılık ve teknolojik sıçrama yapmak suretiyle gerçekleştirilir. Yeni teknolojik gelişmeye kadar mevcut durum muhafaza  edebilir. Mecut durum prosedürler, kalite ve iş standartları tespit edilerek belirginleştirilir. Yönetim ve çalışanların başarısı konulan standartlara uymalarına bağlıdır. Bu durum sistemi ve kişileri mevcut duruma "kilitlemekte" ve işletme körlüğüne neden olmaktadır. Gelişme ise ancak yeni bir buluş veya teknolojik ilerleme sağlandıktan sonra gerçekleşebilmektedir.
 


II. Dünya Savaşı'ndan sonra TKY ile sürekli gelişmeyi benimsemiş olan Japonya ani sıçramalara yol açan teknolojik buluşları çok sınırlı olmasına rağmen sürekli gelişme sayesinde bugün bazı dallarda ABD dahil birçok ülkeyi geride bırakacak ilerlemeler gerçekleştirmiştir.

Temel anlayış, mevcut durumu yeterli kabul etmeyip daha ileri götürmeyi istemek olmalıdır. Sürekli gelişmeleri sağlayacak bu faaliyetlere ‘Kaizen’ adı verilmektedir. Temelinde gönüllü grup çalışmaları yer almaktadır. Uygulama da geliştirilmiş bazı teknikler kullanılmaktadır.

Kaizen'i gerçekleştirmek için üç temel koşulu sağlamak gereklidir. Bunlar:

1.    Mevcut durumu yetersiz bulmak: Her sistemde geliştirilecek pek çok unsur bulunabilir. Eğer yönetim bu halimizle gayet iyiyiz diye düşünüyorsa , orada gelişme sağlanamaz.

2.    İnsanı geliştirmek: Herşeyi yapan "insan" dır; insan kaynakları bir kuruluşun en değerli varlığıdır. Alışılagelmiş yönetim biçiminde bu kaynağın ancak küçük bir bölümünden yararlanılıyor. Oysa her çalışanı bu geliştirme faaliyetlerinin bir üyesi haline getirmek gerekir.

3.    Problem çözme tekniklerini yaygın biçimde kullanmak: İşletmelerde karşılaşılan problemlerin çoğunu çözmek için basit istatistik ve karar verme teknikleri yeterli olmaktadır. Yapılan araştırmalar çok ileri tekniklerin nadiren gerekli olduğunu ortaya koymaktadır.

KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR ?

Kendi alanlarında kalite ve diğer sorunları saptamak, analiz etmek ve çözmek için düzenli aralıklarla gönüllü olarak biraraya gelen insan grubudur.
Sayıları 3- 15 arasında değişen çalışanlar topluluğudur,
  •  Üyeler aynı bölümdendir, yada  aynı işi yaparlar, 
  •   Gönüllü olarak biraraya gelirler, 
  •  Düzenli olarak toplanırlar (Genellikle haftada 1 kez, 1-2 saat) 
  • Kendi çalışma alanlarında kalite ve diğer konular ile ilgili problemleri belirler, inceler, çözer ve önerilerini yöneticilerine sunarlar.
Kalite Çemberlerinin ardındaki 3 temel ana fikir şunlardır:

       1.  Şirketin iyiye gitme ve gelişmesine katkıda bulunmak.

       2.  İnsana saygıyı geliştirmek, içinde mutlu ve anlamlı çalışmaların yapılabileceği bir iş ortamını geliştirmek.

       3.  İnsanların yeteneklerini tam olarak gösterebilmeleri için fırsat ve insanlara olanaklar sağlamak.

Grubun üyeleri aynı çalışma alanında olmalı ya da benzer işler yapmalıdır. Böylece, seçtikleri sorunlar onlar için ortak sorunlar olacaktır.

Grubun ideal sayısı yedi ya da sekiz üyedir. En az üç üyeden en fazla on beşe kadar değişebilir. Her üyenin bütün toplantılara katılmasını ve katkıda bulunmasını engelleyecek kadar büyük olmamalıdır.

Amaçlanan Nedir ?

-        Hataları azaltmak  ve kaliteyi arttırmak,

-        Daha etkin bir grup çalışması sağlamak,

-        İş bağlılığını arttırmak,

-        Çalışanların motivasyonunu yükseltmek,

-        Sorun çözücü bir kapasite oluşturmak,

-        İletişimi düzeltmek,

-        Uyumlu yönetici/çalışan ilişkileri geliştirmek,

-        Kişisel gelişmeyi, önderlik niteliklerini ilerletmek,

-        Güvenliğe duyulan ilgiyi geliştirmek,

-        Maliyetlerde daha fazla düşüş sağlamak.

Toplantılar ortalama haftada bir kez düzenlenir ve her toplantı yaklaşık yarım yada bir saat sürer.

Nasıl çalışır ?
  • Üyeler kendi iş alanlarındaki problemleri tespit ederler, 
  •  Üyeler bunların arasından bir problemi seçerler, 
  •  Üyeler veri toplarlar,
  •  Üyeler verileri analiz ederler, 
  • Üyeler problemi çözerek, yönetime sunarlar,
  •  Yönetim öneriyi inceler ve kararını bildirir, 
  •  Onaylanan öneriler yürürlüğe girer.
 Genellikle, çok sayıda sorun tespit edilir. Sorun seçimi üyelerin yetkisindedir. Sorun analizi ise, gerekirse uygun teknik uzmanların yardımıyla, üyeler tarafından gerçekleştirilir.

Üyeler önerilerini, güçlü bir iletişim tekniği olan "Yönetime Sunuş" ile doğrudan yöneticiye yaparlar.

Farklılıkları
  • Çemberlerde gönüllülük esastır, Ekip üyelerini yönetim seçer. 
  • Çemberler çalışacakları konuyu kendileri seçerler,Ekiplere projeleri yönetim verir. 
  •  Çember üyeleri aynı bölümde çalışırlar,Ekip üyeleri farklı bölümlerden olabilir. 
  •  Çemberlerin inceleyecekleri sorunlar kendi bölümleri ile ilgilidir,Ekiplerin konuları, genellikle birden fazla bölümü ilgilendirir. 
  •  Çemberlerde bu faaliyetler için eğitilmiş bir lider vardır,Ekip lideri teknik konuda eğitilmiş olabilir, ancak nadiren bir ekibe liderlik konusunda eğitilmiştir.  
  • Çember faaliyetlerinde lidere yol gösteren bir rehber vardır,Ekiplerin çoğunda rehber yoktur.
Sizlerle bu gün Kalite Çemberleri deneyimlerimi paylaşmaya çalıştım. Bu konuda sorularınızı memnuniyetle cevaplarım.

1 yorum: