-->

Sayfalar

18 Ocak 2014 Cumartesi

Kobilerin paraları çok mu fazla ?



Kobiler de danışmanlık yaptığım sürede, büyük şirketlerden farklı olarak,  hiç ‘maliyet düşürme projeleri’ yapılmaması dikkatimi çekti. Büyük şirketlerde her yıl mutlaka onlarca proje, maliyet azaltmak için yapılır. Hem kaynak sıkıntısından söz ediliyor, hem niye böyle projeler teşvik edilmiyor?



Proje yapmayı bilmiyoruz, yada nerede proje yapacak nitelikli elemanlar diye düşünebilirsiniz. Oysa çok basit projeler düşünülüp, hayata geçirebilir.
Örneğin  firelerinizi analiz ederek en çok fire verdiğiniz bir proses yada makineyi seçin. Bir ekip kurarak (o makinede çalışanlar ekipte olmalı), balık kılçığı metodu ile bunun sebeplerini belirleyin. En önemli sebepten başlayarak, bu sebebi ortadan kaldıracak faaliyetleri ekibin bulmasını ve önermesini isteyin. Daha sonra ekip ‘kim hangi işi, ne zamana kadar yapacak’ bir tablo yaparsa, eylem planınızda hazır demektir. Size bu planı onaylamak ve takip etmek kalır. Tabi birde incelediğiniz firenin azalıp azalmadığını görmek. Ekiplerin zamanla daha da ustalaştığını göreceksiniz. En başta kurum içinde, bir ‘sorun çözme karar alma eğitimi’ almanızda yarar var. Burada öğrenecekleri basit metotlar ile zevkle çalıştıklarına şahit olacaksınız. Örnek ekip çalışmasından sonra, eğitimi alanlardan başka ekiplerde kurabilirsiniz.
Tabi öncelikle işin ilk seferde doğru yapılması için sistem kurmak, eğitimler vermek çok önemli. Bu fireleri ve ikincil işçilikleri ( tekrar işleme, ayıklama , düzeltme işlemleri)azaltmanın etkili bir diğer yoludur.


 
kaynak



Bir önem verdiğim hususta; maliyet kalemlerinizi bilmenizin gerekliliği. Maliyetleriniz içinde hammadde yada işçiliğiniz % kaçtır? Pek çok sektörde hammadde yada işlenen malzeme giderleri, maliyetler içinde % 70’e varan oranda iken, işçilik sadece %15-20 arasında. Peki maliyetleri kısmayı düşündüğünüzde adam çıkartmak sizin maliyetinizi ne kadar düşürür? Zaten toplam payı %17 ise  1-2 adam çıkarmanız çok az fark eder. Oysa  kriz sonunda tekrar alacağınız, dikkatsiz yada yeni bir eleman, kıymetli hammaddenizin fire olmasına yol açacaktır.  Buda,  maliyetlerinizi çok fazla arttıracaktır. Bunu önlemek için kalite bilincini arttıran eğitimlere ve faaliyetlere önem vermelisiniz. Kullandığınız malzemenin bir tabakasının, bir kilosunun yada 1 metrekaresinin kaça alındığını işçilerinize hatırlatırsanız, daha dikkatli olacaklardır.
Ben kobiler de çok güzel projeler yapıldığını gördüm ve çok iyi sonuçlar aldık. Sizlere de öneririm.



Maliyet düşürmek için başka neler yapıyorsunuz? Yazarsanız sevinirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder