Elemanların
kalite bilincinin yüksek olması bir firmada daha az hata yapılması, firelerin
düşmesi yanı sıra iade ve şikayetlerin azalması, malın müşteriye zamanında ulaştırılmasını da
beraberinde getirir.
Sık
sık hata yapılan bir atölye düşünelim. Hata oranı % 5 olsun. Bütün yapılan
hataların bir kişinin üzerinde toplandığını varsayalım. Bu durum, 100 kişinin çalıştığı fabrikada 5
kişiye hurda üretmeleri için para ödenmekte demektir. Herhalde hiçbir yönetici bu duruma
düşmek istemez. Tabi bu durum ofislerimizde de olabilir.
Hata
çıkmadan önce ‘önleyici yaklaşım’ yukardaki maliyetlerin olmaması için çok
önemlidir.
Hatalı
bir ürün;
- operatör tarafından yakalanırsa 1 birim
- yari mamül aşamasında yakalanırsa 10 birim
- son mamül aşamasında yakalanırsa 100 birim
- müşteri tarafindan yakalanırsa 1000 birim
ek maliyet getirir. Bu
nedenle, hatalı ürünlerin mümkün olduğunca ilk aşamalarda yakalanması ve
tekrarının önlenmesi gerekmektedir.
Peki
çalışanların kalite bilincini nasıl arttırabiliriz ?
- Kalite bilincini arttıran eğitimlerin sürekli tekrarlamalısınız,
- Geri dönen bir ürün yada müşterinin şikayet ettiği bir hizmeti masaya yatırarak ilgililerle toplantı yapmak çok önemlidir. Bu toplantı sonucunda “Hataya ne neden oldu?”, “Bir dahaki sefere nelere dikkat edeceğiz?” saptanmalı ve ilgililere alınan kararlar yazılı olarak dağıtılmalısınız.
- Firmalarda çok sayıda üretenlere prim verildiğini yada ödüllendirildiğini görüyorum. Bu durumda operatörler sadece ürettikleri miktarı önemsemektedirler, ‘hatasız olarak en çok üreteni’ ödüllendirmelisiniz.
- İşletmeye kalite bilincini arttırıcı sloganlar yazabilir, kalite ile ilgili ödüllü yarışmalar düzenleyebilirsiniz. Kaliteyi arttırıcı fikirler üretenleri ödüllendirebilirsiniz.
- Her kademede, ekip çalışmaları ile kalite bilinci arttırılabilir. Örneğin kalite çemberleri (başka bir yazımda anlatacağım) ile problemleri çözmek ve sürekli iyileştirme sağlamak çok etkilidir. Ekip çalışmaları ile hataların nedenlerine inmeliyiz. Problemlere yaklaşım tarzımız şu şekilde olmalıdır:
* Hatalı uygulanan işin bir standardı (talimat)
tanımlanmış mı? Standart yoksa tanımlayınız.
* Standardı varsa biliniyor mu? Bilinmiyorsa
eğitim verin.
* Standarda uyulmuş mu? Uyulmuşsa standardı tekrar
gözden geçirin, gerekli düzeltmeleri
yapın.
yapın.
* Uyulmamışsa nedenini araştırın. Anlaşılması yada
akılda tutulması mı zor? Standardı
sadeleştirin.Yoksa standartlara uyma alışkanlığımı yok? Nedenini araştırınız,
sadeleştirin.Yoksa standartlara uyma alışkanlığımı yok? Nedenini araştırınız,
- İç müşteri(başka bir yazımda çok önemli olan bu kavramı açacağım) anlayışının yerleştirilmesi ve iç müşterilerimizin isteklerini tam olarak anlayıp ona göre davranılmasını sağlayın.
- İlk seferde doğru yapmanın önemini anlatınız. İlk seferde doğru yapmakla zaman israfı, kaynak israfı önlendiği gibi, hatalardan kaynaklanan stresli çalışma ortamı yumuşar,müşteri kaybetme riskimiz de azalır.
Kalite bilincini anlaşılır ve uygulanabilir bir şekilde açıklamışsınız, firmalar için çok iyi bir rehber niteliğinde, tebrikler
YanıtlaSilTeşekkürler Aylin Hanım
Sil