-->

Sayfalar

25 Ağustos 2013 Pazar

Kobilerde Stratejik Planlama Mümkün mü?


Peter Drucker’in aşağıdaki sözü bize bir kurumda, stratejik planlamanın önemini çok güzel anlatmaktadır.

‘Hiçbir kurum herşeyi yapamaz. Parası olsa bile, hiçbir zaman yeterince iyi insanı bir araya getiremez. Önceliklerin belirlenmesi gerekir. Yapılacak en kötü şey, herşeyden bir parça yapmaktır. Böyle bir şey, hiçbir şeyin başarılmadığı anlamına gelir.’

Çoğu Kobi’de uzun vadeli planlama olmadığı için yukarda yazıldığı gibi günün gereklerine göre herşeyden bir parça yapılmaktadır. İşte bu nedenle stratejik planlama esas kobiler için gereklidir. . Kısıtlı sermayeleri olan Kobi’lerde ‘Kurumsal enerjimizi’  şirketin önceliklerine harcamamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Stratejik Planlama (SP), bir kuruluşun;

  • gelecekte yer almayı düşündüğü durumu,
  • varmak istediği hedefleri ve
  • bu hedefe nasıl ulaşılacağını tanımlayan

faaliyetlerin yönetilmesidir.

Stratejik planlama adımları;

İşletmenin, sahibi ve/veya yönetim kurulu üyelerinin mutlaka düşüncelerinde, bazı planlar vardır. Ancak bunlar sistematik bir yaklaşımla, diğer üst kademe yöneticileri ve gerek duyulursa danışman yardımı ile gözden geçirilmelidir.

  • İlk önce işletmenin  kuvvetli ve zayıf olduğu yönler  ve dış çevresindeki değişim ve gelişmelere bağlı olarak işletmenin karşı karşıya kalacağı fırsat ve tehditler (SWOT analizi) belirlenir.Pazar analizleri incelenir.
  • Daha sonra varılmak istenen amaç ve hedefler oluşturulmalı ve yayınlanmalıdır. 
  • Bu hedeflere varmak için seçilecek yollar (stratejiler ) saptanmalı ve bunlar iş planlarına indirgenmeli ve gerekli kaynaklar planlanmalıdır.
  • SP sürecinin son adımı, üst yönetim tarafından, konulan hedeflerin gerçekleşme durumlarını izlemek ve değerlendirmek , hedeflere ulaşamama durumunda gerekli önlemleri almaktır. (kurumsal performans yönetimi)

Danışmanlık yaptığım pek çok firmada, stratejik planlama çalışmasını gerçekleştirdik ve bu süreç sonunda  tüm çalışanların şirket hedefleri doğrultusunda çalışmasının getirdiği vektörel gücü hep beraber hissettik. Kobi yöneticilerinin en büyük şikayetlerinden birisinin, çalışanları ve  süreçleri kontrol edememek olduğunu bilirsiniz. İşte SP sonucunda kontrol parametreleri belirlenmiş olduğu için, işletmenin kontrolü çok kolay ve sistematik olmaktadır.

Aşağıda bir kobideki stratejik planlama çalışmasının bir bölümü fikir vermesi açısından, örnek olarak gödterilmiştir.





Sizler uzun vadeli planlarınızı nasıl yönetiyorsunuz? Stratejik planlama yapıyor musunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder