-->

Sayfalar

18 Eylül 2013 Çarşamba

Balık Baştan Kokar



Yıllar önce Japonlarla ‘Toplam Kalite’ çalışmaları yaparken bir Japon Uzman, ‘ ben sizin şirketinizin kaliteye ve müşteriye bakışını beş dakikada anlarım’ demişti. Çok şaşırmıştım, bu mümkün değildi; İşletmeyi gezmeli , çalışanlarla konuşmalı, müşteri şikayeti, fireler vb. verileri incelemeliydi. Bunun içinde beş dakika yetmezdi. Peki nasıl olacak bu ? diye sordu bir arkadaşımız. 

Güldü Japon uzman ; 'ben düşündüklerinizi yapmayacağım dedi. Sadece tepe yöneticinizden kalite ve müşteriye verdiği önem konusunda beş dakika konuşma yapmasını isteyeceğim. Lider ‘rol model’dir. O ne yaparsa, çalışanlarda aynı şekilde davranır.' dedi. Bakın ne kadar anlamlı.

kaynak

Lider ‘insan odaklı’ ise çalışan herkes yanındakini önemser. Bunu nasıl anlayabiliriz? Bir iş kazası olduğunu varsayalım. Kimse yaralandı mı? diye sorar ‘insan odaklı’ lider. Oysa hemen maddi zararı soruyorsa o lider para odaklıdır. O firmada da herkes parayı önemser, fireleri, iadeleri önemser.

Çevre odaklı bir liderin çalışanları da çevreyi önemser. Ama ‘atıkları geceleri dereye verin’ diyen yöneticilerin çalışanları çevre kirliliğini hiç önemsemeden buldukları her fırsatta çevreyi kirletirler.

Eğer bir yönetici, hatalı bir ürünü ‘müşteriye gönderin , bundan iyisini mi bulacak’ derse, çok daha büyük hataları olan ürünleri de çalışanlar sormadan müşteriye gönderirler.

O halde şirket  patronlarına, tepe yöneticilerine çok önemli bir görev düşüyor. Çoğu müşteriyi önemsiyor zaten, ama çalışanını, çevreyi, iş güvenliğini, tedarikçisini yeteri kadar önemseyen  çokta fazla değil. ‘Rol Model’ olduğumuzu hiç unutmayalım.

Atalarımız çok güzel söylemiş; ‘Balık baştan kokar.’ Öyle değil mi? ne dersiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder